Цените на петрола от еталонните световни марки продължават да се покачват при търговията в сряда. Основен фактор за тази посока е надеждата за подкрепа на американската икономика и отслабващият долар, който прави суровините по-евтини за купувачите.

Стойността на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9,25 часа българско време е 56,33 долара за барел, което е с 0,40 долара по-високо от цената в края на предходната сесия. В хода на търговията във вторник тези договори поскъпнаха с 1,15 долара (2,1%) до 55,9 долара за барел.

Цената на маркенските фючърсите за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 53,37 долара за барел, което е с 0,39 долара по-високо от нивото на предишната търговия. Във вторник тези фючърси поскъпнаха с 0,56 долара (1,1%) до 52,98 долара за барел.

Котировките на петрола се държат близо до многомесечни върхове, въпреки че остават сериозни отрицателни рискове, каза Роби Фрейзър, старши пазарен анализатор в Schneider Electric, цитиран от MarketWatch. Някои от тези фактори могат да се видят в последния доклад на Международната енергийна агенция (IEA), поясни експретът.

IEA понижи прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2021 г. с 280 хил. барела на ден или с до 5,5 милиона барела на ден.

"Ще отнеме повече време, докато търсенето на петрол напълно се възстанови, тъй като подновените локдауни в редица страни оказват натиск върху продажбите на горива. Това ни накара да преразгледаме прогнозата си за глобалното търсене на петрол, намалявайки яс 0,6 милиона барела на ден през първото тримесечие на 2021 г. година и с 0,3 милиона барела на ден като цяло за 2021 г. ", уточнява IEA.

Фрейзър отбелязва, че спадът в търсенето през първото тримесечие се дължи на "увеличаване на броя на случаите на коронавирус в по-голямата част от САЩ и Европа, както и на призивите в Китай за ограничаване на пътуванията по Лунната Нова година".

В същото време агенцията запази оценката за спада в търсенето на петрол през 2020 г. с 8,8 милиона барела на денонощие.

Междувременно анализаторите отбелязват, че по-слабият щатски долар може да подкрепи цените на суровините. Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,1% по време на търговията в сряда.

Пазарът се подкрепя и от очакванията за нови икономически стимули в САЩ. По време на изслушването на финансовия комитет на Сената във вторник Джанет Йелън, бивш председател на Федералния резерв, номиниран от новоизбрания президент Джо Байдън за министър на финансите, призова законодателите да "действат мащабно", за да избегнат продължителния икономически спад.