Цените на петрола продължават да се понижават в четвъртък сутринта след значителен спад предния ден.

Вниманието на пазара е фокусирано върху данните за американските енергийни запаси, които ще бъдат публикувани днес, ден по-късно от обичайното тази седмица, тъй като понеделник беше почивен ден в САЩ.

Инвеститорите все още очакват сигнали от страните, участващи в пакта ОПЕК +, които все още не са постигнали споразумение за нивата на производство от август тази година. Преговорите на министрите на ОПЕК +, започнали миналата седмица, са в задънена улица. Повечето държави подкрепят увеличаване на добива с 400 хиляди барела на денонощие от следващия месец и удължаване на сделката до края на 2022 година.

Изключение правят ОАЕ, които са готови да подкрепят повишаване на производството, но не и удължаването на сделката, като настояват за увеличаване на референтната си база за ограничаване на техния добив след април 2022 г.

Стойността на септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9,10 часа българско време в четвъртък е 73,22 долара за барел, което е 0,21 долара под цената в края на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поевтиняха с 1,1 долара (1,5%) - до 73,43 долара за барел.

Цената на фючърсите за американския еталон WTI за август при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 71,92 долара за барел, което е с 0,28 долара под крайната стойност от предходната сесия. В сряда тези контракти поевтиняха с 1,17 долара (1,6%) - до 72,2 долара за барел.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани в сряда, показват намаляване на стоковите резерви от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 2 юли, със 7,983 милиона барела. По този начин спад бе отбелязан за седма поредна седмица.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват средно, че официалните данни на Министерството на енергетиката ще покажат седмично намаляване на запаси от петрол с 6,2 милиона барела.