Цените на петрола от референтните световни сортове се повишават по време на търговията в понеделник на фона на прекъсвания в големия тръбопровод Colonial Pipeline след кибератака.

Хакерска атака на 7 май парализира съоръжението, който доставя около 45% от бензина и дизела, консумирани на източния бряг на САЩ. Работата на тръбопровода все още не е възстановена.

"Сега основният въпрос е колко дълго ще продължи спирането. Очевидно, колкото по-дълго трае, толкова повече ще повиши цената на петролните продукти", твърдят анализатори от ING, цитирани от S&P Global Platts.

Междувременно данните на американската компания за петролни услуги Baker Hughes, публикувани в петък, показват увеличение на броя на работещите петролни и газови платформи в САЩ миналата седмица с осем единици - до 448 съоръжения.

Цената на юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 българско време в понеделник е 68,81 долара за барел, която е с 0,53 долара по-висока от тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези договори поскъпнаха с 0,19 долара (0,3%) - до 68,28 долара за барел.

Юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват с 0,44 долара повече - до 65,34 долара за барел. В петък стойността на тези контракти се увеличи с 0,19 долара (0,3%) до 64,9 долара за барел.

Според резултатите от изминалата седмица суровият петрол марка Brent поскъпна с 2,3%, а WTI - с 2,1%, показват данните на Dow Jones Market Data.