Цените на петрола се повишават рязко във вторник сутринта, възстановявайки се от спада през предишната сесия, по време на която котировките достигнаха най-ниското си ниво от почти година.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време се търгува по $85,02 за барел, което е с $1,83 по-високо от цената при затваряне на предходната сесия. В понеделник тези контракти поевтиняха с $0,44 (0,5%) до $83,19 за барел.

Цената на януарските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 78,68 долара за барел, което е с 1,45 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. В хода на търговията вчера тези договори поевтиняха с $0,96 (1,3%), до $77,24 за барел.

По време сесията в понеделник Brent падна до най-ниското си ниво от януари, а WTI до най-ниското си ниво от декември миналата година, според пазарните данни на Dow Jones. Причината за това поевтиняване бяха масовите протести срещу ковид ограниченията, които се проведоха през уикенда в цял Китай, включително Пекин, Шанхай, Синдзян и Ухан.

Експертите се опасяват, че неочакваните масови протести в Китай, най-големият вносител на петрол в света, могат да предизвикат остра реакция от китайските власти, отбелязва Bloomberg.

След това обаче американските търговци се върнаха на пазара след дълъг уикенд и цените на петрола се оттеглиха от ценовите дъна.

"Последните няколко дни бяха предизвикателни за петрола поради комбинация от ниски обеми, бавна търговия и опасения относно свиването на търсенето поради блокиране в Китай", пише в бележка Колин Чешински, старши анализатор в SIA Wealth Management.

Вниманието на пазара сега е насочено към следващата среща на ОПЕК+ , която ще се проведе на 4 декември.

А така също и към преговорите относно въвеждането на таван на цената на руския петрол. Страните от ЕС отново не успяха да постигнат консенсус в понеделник, тъй като някои страни смятат, че предложената горна граница на цените от 62 долара за барел е твърде висока, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.