Котировките на петрола от еталонните световни марки се покачват в понеделник, донякъде компенсирайки спада на цените в петък.

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent днес сутринта към 9,10 ч. българско време лондонската борса ICE Futures се понижава с 0,24 долара до 55,65 долара за барел. По време на търговската сесия на 22 януари в петък тези контракти поевтиняха с 0,69 долара (1,2%) - до 55,41 долара за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския суров петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-евтини с 0,22 долара до 52,49 долара за барел. В петък цената на WTI падна с 0,86 долара (1,6%) до 52,27 долара за барел.

Миналата седмица суровият петрол Brent поскъпна с 0,6%, а WTI поевтиня с 0,3%, а февруарският договор, който изтече в сряда, падна с 0,2%, сочат данните на Dow Jones Market Data

Търговците продължават да наблюдават епидемиологичната ситуация в Китай, където в неделя са открити 124 нови случая на коронавирусна инфекция , спрямо 80 ден по-рано. Притесненията се засилват от факта, че ново огнище на болестта се е откирло малко преди лунната Нова година, отбелязва MarketWatch.

"Празникът обикновено е период на голям разход на гориво в Китай, но сега страната налага ограничения и съветва хората да не пътуват, което несъмнено ще засегне търсенето на петрол", каза Луиз Диксън, анализатор по петрола в Rystad Energy.

Данните на американската компания за услуги в петролния сектор Baker Hughes, публикувани в петък, показват увеличение на броя на действащите петролни платформи в САЩ миналата седмица с 2 единици - до 289 съоръжения. Броят на платформите се увеличава в продължение на девет седмици поред, но все още е по-нисък от година по-рано, когато бе 676 единици.