Цените на петрола се понижават в понеделник на фона на засилващия се щатски долар, както и заради намаляващия оптимизъм на търговците по отношение на възстановяването на търсенето при продължаващото нарастване на заразените от COVID-19 в света.

Статистическите данни от Китай, показващи по-значително от очакваното увеличение на БВП през 2020 г., както и максималното увеличение на промишленото производство от юни 2017 г. през декември, ограничават спада в цените на петрола в понеделник, пише Bloomberg.

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,21 часа българско време е 54,84 долара за барел, което е с 0,26 долара под нивото в края на предишната сесия. В хода на търговията на 15 януари тези договори паднаха с $1,32 (2,3%) - до $ 55,1 за барел.

Февруарските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняха до 52,17 долара за барел, което е с 0,19 долара под цената от предишната търговия. В петък тези фючърси поевтиняха с $1,21 (2,3%) - до $52,36 за барел.

Общо за миналата седмица седмица цената на Brent падна с 1,6%, докато WTI се повиши с 0,2%.

"Ключовото събитие за пазара ще бъде встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, а инвеститорите са особено заинтересовани от това колко бързо той може да стартира новите стимули, които обяви", пише Bloomberg.

Данните на американската компания за услуги в петролния сектор Baker Hughes, публикувани миналия петък, показват увеличение на броя на действащите петролни платформи в САЩ с 12 единици - до 287 платформи. Броят на активните съоръжения се увеличава в продължение на осем седмици поред, но все още е по-нисък от година по-рано, когато е бил 386 единици.