Всеки един ден на пълно блокиране в цяла Гърция би струвало между 150 и 180 милиона евро. Това посочват източници в гръцкото министерство на финансите що се отнася до тежкия негативен ефект от по-строги и продължителни ограничения в страната върху икономиката и обществото. 

Пред Kathimerini представители на институцията посочват, че дори и ограничени затваряния на отделни градове, включително на Атина, също биха излезли доста солено. Те биха донесли 1,5% по-малък брутен вътрешен продукт (БВП) или с 2,7 милиарда евро по-малко всеки месец.

Конкретно това включва и регионът Атика, включващ в себе си и столицата, който според изчисленията на националната статистическа служба в Гърция генерира 47% от общия БВП на страната.

Според оценката натискът върху икономическата активност сега би бил по-голям от този по време на първата вълна от пандемията. Експертите предупреждават, че много компании няма да оцелеят, а други не биха могли да покриват своите разходи за заплати, данъци и социални плащания дори, ако последните две бъдат с отложено плащане.

Данните за септември и октомври, когато в сила влязоха първите ограничения при втората вълна от коронавирус, говорят за тежък удар върху бизнеса. Услугите сектора на храните са се свили с над 50%, а ресторантьорският сектор отчита спад между 30 и 40% в зависимост от региона.

От гръцкото финансово министерство предупреждават, че през 2020 година рецесията може да стигне 10%, а заложеният по-рано ръст от 7,5% за следващата година сега изглежда прекалено оптимистичен.