Една от основните суровини за много хранителни продукти захарта става все по-скъпа. Това е знак, че натискът върху инфлацията на храните в света ще продължава.

Цените на рафинираната захар са най-високото си ниво от над десетилетие тази седмица. Световното предлагане се свива, най-вече защото един от най-големите доставчици Индия намали износа, след като реколтата пострада заради лошо време.

Очаква се износът от Индия да намалее наполовина до 6 милиона тона тази година, като за сравнение износът през миналата е бил 11 милиона тона. Очаква се дори износът да падне до 4 милиона тона през следващия сезон, според проучване на Bloomberg сред търговци и анализатори. Според консултантските компании Green Pool и Covrig Analytics това намалява предлагането на пазар, на който вече се очаква недостиг през следващата година, пише Bloomberg.

Ако страната изнесе по-малко количества от очакваното през следващия сезон, "цените ще трябва да се повишат", коментира Хенрике Акамин, ръководител в Tropical Research Services.

Индия намалява драстично износа на захар

Производител №2 на захар в света намалява драстично износа

Намаляването може да повлияе на глобалните доставки

Скокът в цените на захарта вече се усеща в покачването на инфлацията в Обединеното кралство. Увеличили са се цените на печени изделия, сладкиши и газирани напитки.

Въпреки че най-големият спедитор Бразилия очаква огромно производство на захарна тръстика, дъждовното време забави прибирането на реколтата и капацитетът на пристанищата може да ограничи доставките за световния пазар, на фона на рекордна реколта от соя в страната. Производството в Тайланд, който е друг водещ износител, вероятно ще намалее.

Непрестанното нарастване на световното потребление и намаляващите запаси направиха доставките от Индия още по-важни за световния пазар.

В същото време спадът в износа от Индия се дължи на по-ниското производство и по-голямото използване на захарна тръстика за биогориво. Проливните дъждове намалиха добивите от тръстика район, който отговаря за производството на една трета от захарта в страната. Министерството на храните очаква националното производство да спадне до 33,6 милиона тона през настоящия сезон, а се очакваше 35,9 милиона тона година.

Министър-председателят Нарендра Моди въвежда агресивна програма за биогорива, която ще доведе до пренасочване на повече захарна тръстика за производство на етанол. Според властите това мярка за намаляване замърсяването на въздуха, ще намали сметките за внос на петрол, ще използва излишното местно производство и ще увеличи доходите на фермерите.

Правителството планира да пренасочи 5 милиона тона захар за производство на етанол спрямо 3,6 милиона тона година по-рано. До 2025 г. трябва да се използват 6 милиона тона годишно за производство на гориво.