Индия може да намали износа на захар до септември 2023 г. Причината - защита на вътрешните доставки и заради очакванията за по-високо търсене на биогорива, според хора. Това става ясно от източници на Bloomberg. 

Вторият по големина производител на захар в света може намали квотата за износ на захарните заводи от 11,2 милиона за 2021- 2022 г. до 9 милиона тона.

Намаляването на износа може да повлияе на глобалните доставки, след като голямата влага в някои райони на най-големия износител Бразилия забавиха темпото на производство. По-рано Ню Делхи планираше дори по-малък износ - от едва 8 милиона тона износ, но сега може да го увеличи, заради прогнози за по-голям вътрешен излишък според източниците.

Износът на захар от Индия не беше регулиран, но миналата година страната наложи ограничения, за да осигури достатъчно местно предлагане. Правителството коментира, че ще удължи ограниченията до октомври следващата година. Те обаче няма да важат за за захарта, изнасяна за ЕС и САЩ при определени квоти.

Производството на захар в Индия ще достигне 35,5 милиона тона тази година според прогнози на Индийската асоциация на захарните заводи. Страната беше най-големият износител след Бразилия през 2020-2021 г. Индонезия, Бангладеш, Малайзия и Обединените арабски емирства са сред "клиентите" й. Индия е и най-големият потребител на захар в света.