През последните три десетилетия Полша се превърна в най-успешната история за икономическо развитие в Европа. От 1989 година брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е нараснал с близо 150%, докато за Чехия този резултат е от около ¾, за Унгария е наполовина, а за Еврозоната е под 40 на сто.

По паритет на покупателната способност БВП на човек в Полша е нараснал още повече - от 10 300 щатски долара през 1990 година до над 29 000 долара през 2019 година. Това пише в анализ за сайта Emerging Europe авторът Андрей Вробел.

През миналата година според изчисленията на Международния валутен фонд (МВФ) БВП на глава от населението е бил по-висок в сравнение с Португалия, както и с Гърция.

"През септември 2018 година Полша направи още едно важно постижение към възприемането си за развит пазар, като беше приета като такава от компанията FTSE Russell, превърнала се в първата в света, получила този статус за последното почти десетилетие", посочва авторът.

Полша влезе в списъка на развитите икономики

Първата бивша социалистическа република, която влезе в списъка на развитите икономики

Страната е и първата в Централна и Източна Европа, получила такъв статус

По неговите думи след всички тези постижения сега полската икономика е изправена пред първия си сериозен тест, който трябва да докаже нейната устойчивост - пандемията от коронавирус. Според Вробел досегашните мерки, предприети от Варшава, са "скромни" в лицето на пакета стимули в размер на 70 милиарда злоти или 15,3 милиарда евро.

Тази сума включва намаляване на данъчната тежест върху бизнеса, подкрепа на малките и средни предприятия чрез директни плащания на възнаграждения. Експертът обаче посочва, че готвената финансова подкрепа възлиза на "едва" 3% от БВП.

"Това трудно може да се сравни с държавната помощ на съседна Литва, където правителството ще отдели общо 10% от БВП или пък Германия, която ще изхарчи близо 20% от БВП, за да стимулира икономиката си", казва Андрей Вробел и добавя, че Полша все още има ясни спомени от една от най-тежките рецесии след разпадането на Източния блок, когато през 1991 година икономиката ѝ се свива със 7,2 на сто.

Несъществувалата допреди години индустрия в Полша, която скоро може да стигне $850 милиона

Несъществувалата допреди години индустрия в Полша, която скоро може да стигне $850 милиона

Капитализацията на местния лидер в сектора настига тази на най-скъпата компания в Източна Европа

"Ако има държава в развиващата се част на Европа, чиято икономика е достатъчно устойчива, за да се справи с коронавируса, то това е Полша. Тя беше единствената европейска държава, която продължи да расте след световната финансова криза. И тя трябва да бъде наблюдавана отблизо от всички в региона през следващите седмици и месеци", смята авторът.

В подкрепа на тази идея той дава за пример мнението на професора от университета "Козмински" във Варшава Кристофър Хартуел. Той посочва, че в сравнение със страни като Словакия и Унгария, Полша е по-развита по отношение на много икономически фактори.

"Чехия се доближава до нея, но тя е много по-малък пазар и следователно няма същото значение, какъвто има полският бизнес за региона. Трябва да кажа, че винаги има място за подобрения, особено що се отнася до създаването на един по-добър имидж на страната в чужбина. Също що се отнася до привличането на преки чуждестранни инвестиции Полша остава болезнено малък пазар", посочва професорът.