Международната компания FTSE Russell, която е част от London Stock Exchange Group, промени статуса на Полша от развиваща се на развита икономика, съобщава сайта Emerging Europe.

Това прави страната първата бивша социалистическа република и страна от региона на Централна и Източна Европа, влязла в списъка с 25-те големи икономики, сред които са страни, като САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Япония.

"Причисляването на Полша към развитите държави в рамките на глобалните показатели за капиталова адекватност на FTSE Russell е значително постижение", коментира Реза Гасемийх, която е главен експерт в компанията.

"Полското министерство на финансите и Варшавската фондова борса отдавна са ангажирани с усилията да подобрят инфраструктурата на капиталовия пазар и да засилят икономиката и днес отбелязваме кулминацията на техните усилия", допълва тя.

От ръководството на Варшавската фондова борса посочват, че Полша е първата държава от близо десетилетие, която получава статуса на развита икономика.

"Актуализирането на статута на Полша до развит пазар е признание за напредъка на полската икономика и капиталов пазар, като е и важна стъпка от тяхното развитие", се допълва в официалното съобщение.

FTSE Russell класифицира отделните икономики на база регулаторната среда, инфраструктурата и качеството на капиталовия пазар, както и на основата на други подобни фактори. Индексите на компанията се използват от водещите глобални инвестиционни фондове.