По-голямата част от петролните рафинерии и производителите на химикали нямат почти никаква подготовка за настъпващия край на "златната ера" в индустрията. Това се дължи на бумът на шистов газ и променящото се търсене.

Нарастването на употребата на електрически автомобили и по-строгите регулации за опазване на околната среда оказва влияние на дейността на рафинериите, пише Bloomberg. Промените са в състояние да нарушат традиционните пазари на рафинерните компании.

Според анализ на консултантската фирма Deloitte едва 5% от общо 1350 компании в сектора са предприели мерки и са направили оценки на риска през последното десетилетие.

"Златната ера на това течение свършва и по-голямата част от традиционната индустрия не е готова за предстоящото ново "нормално" положение", казват експерти от Deloitte.

Предупреждението за промяната идва след като някои от компаниите в петролната индустрия като Exxon вече увеличиха капацитета си, като започнаха да произвеждат химически градивни блокове за пластмаса и други продукти.

"Точно сега бизнесът с горивата изглежда по-несигурен от този на химикалите. Мисля, че пазарът на горивата в перспектива ще остане стабилен, но ще има периоди на волатилност", казва Даксон, експерт от Deloitte.

За петролните компании има една нова заплаха

За петролните компании има една нова заплаха

Докато светът се опитва да се отърве от зависимостта си към изкопаемите горива, петролните компании се обърнаха към пластмасата като ключова за тяхното бъдеще. Но и това вече изглежда твърде оптимистично