Докато светът се опитва да се отърве от зависимостта си към изкопаемите горива, петролните компании се обърнаха към пластмасата като ключова за тяхното бъдеще. Но и това вече изглежда твърде оптимистично, пише Bloomberg.

Действията на държавите по света за намаляване на пластмасовия боклук заплашва да отнеме голяма част от растежа на търсенето в бъдеще - и то точно в момент, в който петролни компании като Saudi Aramco наливат милиарди в свързани активи. Подновените призиви за рециклирането и увеличаването на местните забрани относно някои пластмасови продукти може да намали растежа на търсенето на петрохимически продукти до една трета от историческия темп, или до около 1,5 процента на година, смята Пул Бжачек, директор в консултантската компания Accenture Plc.

"Петролните компании казват: няма проблем, ще инвестираме в петрохимикали. Но те, след като кръговата икономика стане факт в по-голяма степен, ще бъдат пазар със слаб растеж", посочва той.

Търсенето на бензин стагнира и заради увеличените продажби на електромобили и увеличаването на ефективността на традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене. Петролът захранва не само транспорта, а растежът на търсенето на химикали вече надхвърля нуждата от горива и разликата само ще се увеличава, казва Международната енергийна агенция.

Петролните компании вече виждат пластмасата като сигурен залог, който да им осигури пазар. Промяната е най-видима в Saudi Aramco - най-голямата петролна компания в света - която през март плати $69,1 милиарда за мажоритарния дял в химическия производител Sabic.

Новите рафинерии по света се изграждат така, че да произвеждат по-малко гориво и повече химикали. Китай води с над $100 милиарда инвестирани в подобни проекти, които ще се осъществят през следващите пет години. Типичната рафинерия отделя 10% от капацитета си за химикали, докато новите проекти повишават този дял до около 50 процента.

Но консултанти и анализатори бият тревога и посочват, че търсенето на петрохимикали ще бъде далеч по-малко от ранните прогнози. Снимки на пластмасови боклуци в океаните обикалят Европа, Индия, Калифорния и стават повод за нови и нови забрани. Coca Cola Co., например, обещава да увеличи значително рециклирането, а редица компании също обещават да намалят употребата на пластмаса.

С увеличаването на растежа на рециклирането, то може да замести една трета от пластмасата до 2030 г. и почти 60% до 2050 г., намалявайки нуждата от петрохимикали.