Европейският съюз може да бъде изправен пред краткосрочно спиране на целия внос на руски газ и това би имало "дълбоки икономически последици", като ще изисква въвеждането на спешни мерки за намаляване на търсенето на синьо гориво. Това се посочва в доклад на базирания в Брюксел авторитетен мозъчен тръст "Брьогел", цитиран от агенция Ройтерс.

Ескалиращото напрежение между ЕС и Русия заради украинската криза, породи опасения относно подаването на руски газ към Европа, което накара Европейската комисия и САЩ да търсят алтернативни източници.

В доклад на "Брьогел", който се очаква да бъде публикуван официално съвсем скоро, се казва, че ако Русия спре всички доставки на газ, ЕС трябва както да увеличи вноса си на втечнен природен газ (LNG), така и да наложи спешни мерки за намаляване на търсенето на гориво, включително чрез затваряне на предприятия.

Симоне Талиапиетра, научен сътрудник в "Брьогел", отбеляза, че подобен сценарий би имал "дълбоки последици за икономиката на ЕС".

Покачващите се цени на природния газ през последните месеци, на фона на по-малките от очакваното доставки от Русия, вече повишиха сметките на европейските домакинства и принудиха някои зависими от природния газ индустрии да намалят производството.

Трябва да се има предвид, че Русия осигурява около 40% от потреблението на газ в ЕС, но тази зависимост варира при различните държави членки.

Германският енергиен концерн RWE: При конфликт в Украйна цените на газа ще скочат

Германският енергиен концерн RWE: При конфликт в Украйна цените на газа ще скочат

Пълното спиране на доставките на руски газ може да се задържи само за много кратък период

Според доклада на "Брьогел", при сценарий, при който зимата е много студена и от февруари спрат доставките на руски газ, наличните газови запаси в ЕС могат да бъдат изчерпани до края на март.

А ако пък доставките на руски газ пък бъдат прекъснати следващата зима, за ЕС ще предстоят трудни времена, за да се справи със ситуацията.

При такава ситуация Европа ще трябва допълнително да намали потреблението си на газ, по-специално чрез увеличаване на производството на електроенергия от въглища, което обаче би довело до по-високи емисии на въглероден диоксид (CO2). Друг вариант е забавяне на затварянето на ядрените електроцентрали в Германия, което обаче би било доста политически чувствително решение.

Скокът в търсенето на втечнен природен газ пък може да доведе и до скок на цените му, което би "ударило" икономиката на ЕС и най-вече по-бедните страни, желаещи да купуват втечнен газ, прогнозира още мозъчният тръст "Брьогел".

САЩ искат да заменят руския газ за Европа. Ето с какъв

САЩ искат да заменят руския газ за Европа. Ето с какъв

Очакванията са за повишение на цените на газа както в Европа, така и в Азия