Във вторник, 9 март, цените на петрола отново се понижават, след значителния им спад в понеделник. Пазарът обаче продължава да се подкрепя от решението на ОПЕК + да се откаже от очакваното увеличаване на добива през април с 500 хил. барела на денонощие. В същото време Саудитска Арабия разшири собствените си доброволни ограничения от 1 милион барела дневно за още един месец, обещавайки да върне тези обеми на пазара, когато сметне за добре. Русия и Казахстан отново получиха изключение от правилото и може да увеличат производството на суровината от април.

Решението на ОПЕК + може да сигнализира за намерението на членовете на организацията да продължат да намаляват обема на резервите, твърдят експерти от ANZ.

Цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,20 ч. българско време е 67,81 долара за барел, което е с 0,43 долара по-малко от края на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези договори поевтиняха с 1,12 долара (1,61%) - до 68,24 долара за барел, но в определен момент от сесията цената им достигна 71,38 долара, максимум от януари 2020 година.

Априлските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,55 - до $64,49 за барел. В края на предходната сесия цената на тези контракти падна с 1,04 долара (1,57%) - до 65,05 долара за барел, след като се повишиха до 67,98 долара за барел, най-високото ниво от октомври 2018 година.

Инвеститорите обаче са оптимисти и по отношение на статистиката, която показва увеличение на вноса на суров петрол в Китай през януари-февруари 2021 г. с 4,1%, до 89,57 милиона тона.

Междувременно американският Сенат прие пакет за икономическа подкрепа от 1,9 трилиона долара, предложен от президента Джо Байдън. За документа гласуваха 50 сенатори, против - 49. По време на разглеждането на законопроекта бяха направени редица поправки и сега той ще бъде върнат в Камарата на представителите за окончателно гласуване. Наблюдателите смятат, че гласуването може да се проведе тази седмица.