Икономиките на Румъния и Северна Македония ще се свият със съответно 4,7 и 3,4%, сочат две отделни прогнози за представянето им, предаде Seenews. Разбира се, от македонското финансово министерство очакват догодина стопанството на страната да се изстреля с 4,8%. През изстрелване ще премине и бюджетният дефицит на Румъния, който според асоциацията CFA Romania ще достигне 8,3% през настоящата година.

Според 70% от икономистите, анкетирани от организацията, северната ни съседка ще изпитва негативните последици от настоящата криза поне до второто тримесечие на следващата година. В резултат на това, производството ще се свие, а освен бюджетния дефицит ще се покачи и безработицата, която ще надхвърли 7%.

Румъния е сред първенците по обработваеми земи в Европа. И сред последните по добив

Румъния е сред първенците по обработваеми земи в Европа. И сред последните по добив

Единствено България и Балтийските имат по-слаба реколта от нея

Това са по-негативни очаквания в сравнение с предишното месечно изследване на CFA, проведено през юли. Тогава анкетираните анализатори прогнозираха свиване на стопанството от 4% и бюджетен дефицит от 8%. Все пак прогнозата е в следващите 12 месеца икономическата активност да започне да се възстановява, като индексът на икономическите очаквания се покачи с 3,2 пункта през август спрямо юли и достигна 33,3 пункта.

В контраст на това, индикаторът за макроикономическото доверие в проучването се срина с 9,4 пункта през август, а индексът на текущата ситуация - с грандиозните 39,2 пункта.

Паралелно с това, в северната ни съседка се покачва "инфлацията", измерена чрез индекса на потребителските цени. През август тя достигна 2,7% на годишна основа, а през юли - 2,8%. Очакванията са, че покупателната способност на румънската лея ще продължи да се свива, като през следващото полугодие тя ще се разменя срещу 4,8886 леи за евро, а в рамките на следващите 12 месеца курсът ще е 4,9777 леи за евро.

ScaleFocus ще инвестира €45 милиона в Северна Македония

Българска IT компания ще инвестира €45 милиона в Северна Македония

Компанията ще наеме 300 софтуерни инженери

Министерството на финансите на Северна Македония пък предвижда публичният дълг да нарасне до почти 60% от БВп до края на фискалната година. Към края на юни той вълизаше на 6,5 млрд. евро, което се равнява на 59,5% от прогнозния брутен вътрешен продукт.

През второто тримесечие, както много други страни по света, БВП на страната понесе удар от цели 12,7% на годишна основа, след като се беше увеличил с 0,2% през първото, сочат последните данни на ведомството. Министърът обеща и четвърти пакет за стимулиране на икономиката в интервю, публикувано в YouTube.