Цената петрола през второто полугодие на тази година трябва да се вдигнат до 50 долара за барел. А в началото на 2017-а може да спаднат не много, но в края на същата година би трябвало да се покачат до 60 долара на барел.

Нарушеният баланс между търсенето и предлагането на световния пазар се възстановява по-бързо от очакваното.

Тези прогнози на инвестиционната банка Goldman Sachs от преди два дни раздвижиха петролния пазар и наблюдавам покачването на цените до най-високите им равнища от 6 месеца насам. Днес еталонните марки Brent WTI се търгуват съответно над 49 и 48 долара за барел.

Според анализа и оценката на Goldman Sachs, свръхпроизводството на петрол „внезапно се е прекратило”, поради ред причини – от горските пожари в Канада, намаления добив в САЩ и атаките срещу петролопроводи в Нигерия.

При това търсенето остава устойчиво и даже расте. Като цяло за текущата година, според експертите на банката, той ще се увеличи с 1,4 млн. барела на денонощие, а не с 1,2 млн. барела, както се предполагаше по-рано.

От друга страна по оценки на банката, дефицитът от петрол в света през тази година може да се окаже в размер на 400 хил. барела на денонощие. По-рано се посочваше числото 900 хил. барела, но експертите на Goldman Sachs се коригираха, отчитайки по-високото то очакването ниво на добива в САЩ, в Северно море, Иран и Ирак.

„Физическото ребалансиране на петролния пазар най-накрая започна”, отбелязват анализаторите, цитирани от ТАСС. По техните думи, това се случва по-рано, отколкото са предполагали.

По данни на Bloomberg и други банки, вкл. Morgan Stanley, Barclays и Bank of America, също така отбелязват, че съкращаването на предлагането води до възстановяването на баланса между предлагането и търсенето на  петролния пазар.