Инфлационните очаквания в Турция са паднали до най-ниското си ниво от една година насам. Това показва проучване на централната банка на страната, цитирано от Daily Sabah. Според банката, инфлационният натиск в страната намалява и турската икономика най-сетне навлиза в тенденция на дезинфлация.

Очакванията за инфлацията падат до 31,8% през юни, което е спад от 33,2% от периода на предишното проучване на Централната банка на Република Турция (CBRT). Това бележи най-ниското ниво на очаквания от юни 2023 г., точно преди властите да започнат да променят финансовата политика след президентските избори.

Проучването всъщност има за цел да проследи очакванията на лицата, вземащи решения и експертите във финансовия и бизнес сектор по отношение на различни икономически променливи.

Януарската инфлация в Турция се ускори до 64,9%

Януарската инфлация в Турция се ускори до 64,9%

Потребителските цени са с най-силен ръст за последните четиринадесет месеца, от ноември 2022 г.

Анкара се стреми всячески да овладее растежа на цените, което остава най-голямото предизвикателство за властите, които предприеха агресивно затягане на паричната политика, за да охладят вътрешното търсене. Годишната инфлация достигна ниво от 75% през май. Според финансистите това е връх, след което поредица от повишения на лихвените проценти и в момента относително стабилната турска лира трябва да донесат облекчение.

Снимка 557722

Източник: iStock

Министърът на финансите Мехмет Шимшек приветства спада в очакванията, като каза, че това ще помогне за ускоряване на процеса на дезинфлация.

"Увереността и предсказуемостта, които се увеличават с нашата средносрочна икономическа програма, също се отразяват в очакванията за инфлация. И тъй като очакванията се сближават с нашите цели, процесът на дезинфлация ще се ускори допълнително", написа Шимшек в социалната платформа X.

Очакванията за индекса на потребителските цени (CPI) в края на годината паднаха до 43,5% от 43,6% в предишното проучване. Миналият месец централната банка повиши прогнозата си за края на годината до 38%, тъй като затягането на паричната политика тежи на икономиката.

От юни миналата година CBRT постепенно повиши основния си лихвен процент до 50% от 8,5% и обяви, че "ще направи всичко необходимо", за да предотврати влошаване на перспективите за инфлация. Властите имат за цел да постигнат резултати не само чрез парична политика, но и чрез фискална политика и структурни реформи, които повишават производителността в страната.

Стойността на турската лира се понижи с повече от 8% тази година, но се задържа предимно стабилна от март насам, което спомага за подкрепа на очакваното облекчаване на инфлацията.

В Турция обмислят въвеждането на банкноти от 500 и 1000 турски лири

В Турция обмислят въвеждането на банкноти от 500 и 1000 турски лири

Това е свързано с обезценяването на турската валута