След като затвори заради пандемията през месец март най-известните си туристически дестинации, а именно планините си, Непал сега се опитва да "размрази" икономическата активност около титана на върховете - Еверест. Но е съвсем ясно, че 2020 година далеч няма да бъде "Година на посещенията в Непал", както управляващите я бяха кръстили, пише Bloomberg.

Малката азиатска нация е дом на 8 от 14-те най-високи върхове на Земята, известни още като 14-те осемхилядници. През последното десетилетие туризъм на Непал процъфтява, стигайки до почти 8% от брутния вътрешен продукт през 2018 година, показват данни на базирания в Лондон Световен съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Същевременно на работните си места в сектора разчитат повече от 1 милион души. Според данните само експедициите до Еверест са допринесли за над 300 милиона долара през миналата и далеч "по-слънчева" 2019-а.

Потенциалът на сектора беше бързо забелязан от правителството на Непал, което си постави една доста амбициозна и може би в нормални времена - осъществима цел: да посрещне 2 милиона посетители през 2020 година, или двойно повече на годишна база. Тъжната реалност - до октомври международните посещения възлизат на едва 180 131 броя, в сравнение със 795 199 за същия период на миналата година.

Шерпи

Най-важната за екстремния туризъм до ледените върхове група се оказва най-засегната от пандемията на Covid-19. Никой не е по-зависим от икономиката на Еверест от над 100 000 шерпи, живеещи в Непал, които са известни със способността си да работят на големи височини, където въздухът съдържа по-малко кислород (почти една трета от територията на Непал е на надморска височина над 3500 метра). Заради това те са считани за най-добрите алпинисти на света, а катерачите зависят от тях по време на експедициите. Шерпите подготвят къмпингите, пренасят тежките бутилки с жизненоважния кислород, осигуряват с въжета туристите и други.

Снимка 506954

Източник: iStock

А без туристи тази година повечето шерпи остават на практика без доходи. "Прекарах последните седем месеца в селото си, като помагах на майка ми на полето с картофи, работех в поддръжката на собствената си хижа и други дейности. Но беше много трудно", казва Пурба Тензинг Шерпа - виден планински водач и управляващ директор на непалската компания за експедиции Dreamers Destination Trek and Expedition.

Заради пандемията някои от компаниите за експедиции започнаха кампании за набиране на средства в GoFundMe, за да подкрепят общността на шерпите.

Повече от 320 планини са на разположение за алпинистки експедиции, но Еверест е основната атракция на Непал. Миналата година най-високият връх на планетата генерира 4 милиона долара хонорари, или четири пъти повече от всички останали върхове заедно. Експедициите за достигане на върха от 8 848 метра имат по максимум 15 алпинисти в група, като разходите за глава варират от 35 000 до повече от 100 000 долара. Сумата покрива транспорт в Непал, провизии, палатки в базовия лагер и друго оборудване, както и заплатите на планински водачи, готвачи и други.

По време на пролетния сезон на катерене, който започва през май и приключва около първата седмица на юни, шерпите водачи могат да спечелят от 6000 до 12 000 долара, което е 60 пъти над минималната месечна заплата в страната от по-малко от 200 долара. Работата обаче е сезонна и изключително опасна. Задълженията на шерпите водачи включват инсталиране на около 40 стълби и повече от 12 километра въже, за да се създаде сигурна пътека само през топящия се ледник Кхумбу. Готвач шерпа, работещ в базовия лагер, печели около 2000 долара, а носачите, превозващи багаж и лагерни материали пеша, изкарват приблизително 1000 долара на сезон.

Между $35 000 и $135 000: Толкова би ви струвало изкачването на Еверест

Между $35 000 и $135 000: Толкова би ви струвало изкачването на Еверест

Някои компании предлагат VIP условия за клиентите, склонни да платят повече

Ограничения

Непал забрани входящите международни полети през март в опита си да преодолее разпространението на коронавируса в страната. 29-милионната нация е регистрирала приблизително 213 000 инфекции на Covid-19 от началото на пандемията, а към 17 ноември са отчетени 1 259 смъртни случаи. И въпреки че властите разрешиха възобновяването на полетите през септември, туристите не бяха допускани в страната до средата на октомври.

Условията за посещение на държавата включват доказателство за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди преминаването на границата. След това туристите трябва да прекарат 7-дневна карантина в хотел, преди да се отправят към планината. Те също трябва да имат застраховка срещу възможността да се заразят с вируса, докато са в страната, така че да няма правни претенции към правителството относно разходите за тяхната грижа.

Нож с две остриета

До края на 2020 година остава малко повече от месец и вече е пределно ясно, че вдигането на забраната за пътуване далеч няма да бъде достатъчна за компенсирането на туристическия дефицит, наптрупан досега. Пролетта по принцип е пиковият сезон в Хималаите, като само 10% от експедициите към върховете се осъществяват през есента.

Ако международната здравна обстановка се успокои, има вероятност обаче тазгодишната туристическа суша да се превърне в потоп през следващата година с дори потенциално фатални резултати. Правителството, което не ограничава броя на алпинистите към Еверест, издаде рекорден брой разрешителни за катерене през 2019 година. А това доведе до пренаселеност близо до върха, заради което загинаха 11 души.

Снимка 425148

Източник: Nims Purja/alanarnette.com

"Имам чувството, че ще има ръст на алпинистите през 2021 година, тъй като много, които вече бяха планирали своето изкачване през 2020-а, трябваше да го отложат заради пандемията", коментира Анг Тшеринг Шерпа, президент на Асоциацията по планинарство в Непал и председател на базираната в Катманду Asian Trekking. Според него обаче това няма да доведе до по-голям риск, защото задръстването на Еверест през предходните години се е дължало на липсата на координация между експедиционните оператори и държавните служители в базовия лагер.

В същото време Анг Тшеринг Шерпа се притеснява, че икономическите трудности в света, най-вече в САЩ и Европа, могат да доведат до спад в броя на новите резервации. "Бих казал, че имам смесени чувства, но в същото време съм оптимист за 2021 година", допълва той.