Рекодно ниска е реколтата от слънчоглед в Южна България. Това съобщи Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред "Фокус".

По думите му, в момента количеството слънчоглед от декар е 120-130 кг. За сравнение през миналата година се изкарваше средно по 200 кг. слъчоглед от декар.

"Надяваме се добивите през следващите седмици да са по-добри, съответно и цената да се стабилизира, защото няма да има възвращаемост на вложените средства", обясни Русалов.

По данни на пловдивската стокова борса изкупната цена на маслодайния слънчоглед варира от 330-350 лева за тон. През миналата година тя бе 620-630 лв. за тон, а през 2015 г. - 650-700 лв. за тон.  

Прогноза за рекорден добив на царевица и слънчоглед през 2017-а

Двете земеделски култури, за които 2017-а ще бъде историческа откъм добив

И какво още ще се случи в агросектора у нас през следващите месеци

Слабата реколта от слънчоглед рязко противоречи на прогнозите за рекорден добив, които бяха направени от Европейската комисия преди по-малко месец.

Тогава от Брюксел предрекоха, че реколтата от маслодайното растение ще достигне рекордно високи нива за последните 24 години, а добитото количество ще нарасне с 16%.

Все още не е ясна причината за слабата слънчогледова реколта, а до края на летния сезон има достатъчно време, за да се обърне негативната тенденция.