През май Индия е закупувала 1,96 милиона барела руски петрол на денонощие.Това е с 15% повече от обема на закупения нефт през април, пише The Economic Times, позовавайки се на данни от системата за проследяване на международните доставки на енергоресурси Vortexa.

По данни на изданието, вносът на петрол от Русия е надвишил общият обем на доставките за Индия от Саудитска Арабия, Ирак, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и САЩ. При това, както отбелязва The Economic Times, до миналата година Ирак и Саудитска Арабия бяха основните доставчици на петрол за Индия.

Индия (ще) е новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа

Кой (ще) е новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа

Голяма част от горивата са от преработен руски петрол

По данни на Vortexa, през миналия месец Ирак е доставил 830 хил. барела на денонощие на Индия, ОАЕ - 203 хил. барела петрол на ден и САЩ - 138 хил. барела на ден. Доставките за Индия на нефт от Саудитска Арабия паднаха до 560 хил. барела на денонощие, което е най-ниското ниво от февруари 2021 година.

Така през май Русия осигури 42% от целия обем петрол, доставен за Индия от чужбина, а делът на останалите страни-членки на ОПЕК падна до рекордно ниското ниво от общо 39%.

Средната цена на руския петрол, доставен за Индия през април, включително разходите за превоз, е 68,2 долара за барел, показват данните на Vortexa.

За същия период, средната цена на петрола от Саудитска Арабия е 86,9 долара за барел, а от Ирак - 77,8 долара за барел.

На фона на отказа на повечето европейски страни от руския петрол и въвеждането на ценови "таван" от 60 долара за барел нефт, Москва пренасочи доставките си към азиатските страни. Индия не се присъедини към ограниченията спрямо руския петрол.

Петте страни най-големи износители за Индия

Петте страни най-големи износители за Индия

Голямата (очаквана) изненада е Русия