Правителството на Сърбия завърши техническото проучване за изграждането на ТЕЦ с мощност 350 мегавата, пише SeeNews, позовавайки се на министъра на енергетиката на западната ни съседка Александър Антич.

"Техническото проучване оправдава изграждането на електроцентралата, тъй като нуждите от електроенергия на Сърбия и света ще растат и имаме нужда от нови съоръжения", каза той в съобщение от сръбската държавна компания Elektroprivreda Srbije (EPS).

Сърбия и Унгария обединяват енергийните си борси

Сърбия и Унгария обединяват енергийните си борси

Целта е да се създаде силен регионален играч

Електроцентралата, наречена Колубара Б, ще отвори 220 работни места. В изграждането на централата ще участват 1 000 работници. 

Проектът за изграждането на съоръжението датира от миналия век. Строителството започва в началото на 90-те, но е изоставено малко след това поради разпадането на Югославия.

През юни 2011 година EPS подписа предварително споразумение с италианската компaния Edison за създаването на съвместно дружество за изграждането на централата.

През 2012 година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) изрази интерес да финансира проекта. Година по-късно обаче ЕБВР заяви, че вече не се интересува от финансирането на централата, поради политиката си за ограничаване на кредитирането на проекти за изграждане на въглищни централи. През 2014 година проектът отново е изоставен.

Росатом помага на Сърбия да изгради център за ядрени изследвания

Росатом помага на Сърбия да изгради център за ядрени изследвания

В института ще се работи за развиване на ядрената медицина