Нормата на напускане на служителите в частните компании удари 3,1% в САЩ през април, което е най-високата ѝ стойност в историята, предаде Zero Hedge. Ако погледнем по-макро - и към публичния сектор, картината не става значително по-добра. Тогава нормата "пада" до 2,7%, което също е рекорд.

Година по-рано, нормата на напускане беше двойно по-ниска - 1,6%.

"Преминаването на американците към нови работни места и кариера кара работодателите да повишават заплатите и да предлагат повишения, за да поддържат таланта", посочват от MishTalk. "Апетитът за промяна от страна на служителите показва, че много професионалисти се чувстват уверени в това да търсят по-добри перспективи, въпреки повишените нива на безработица."

Докато високият процент на уволнения затруднява работодателите с по-големи оборотни разходи, а в някои случаи и водят до прекъсвания в бизнеса, икономистите на труда казват, че отливът обикновено сигнализира за здравословен пазар на труда, тъй като хората гравитират към работни места, по-подходящи за техните умения, интереси и личен живот.

Интересното е, че нормата на напускане в секторите, свързани със свободното време и хотелиерството (по-голямата част са обслужване и настаняване) е под нивата си от 2019 г.

Между февруари 2020 г. и май 2021 г. 5,3 милиона души на възраст между 60 и 64 години със средна и висока квалификация просто са отказали изобщо да работят. Това е единствената възрастова група, при която спадът от февруари 2020 г. до май 2021 г. е по-голям от първоначалния спад от февруари 2020 г. до април 2020 г. Важно е да се отбележи, че този спад от 5,3 милиона във възрастовата група 60-64 е за период от 15 месеца. Локдаунът продължи само един месец.

Общите напусналите само за април 2021 г. са рекордните 3,9 милиона души, което показва изключителната гъвкавост на работната сила в САЩ.