Когато миналата година светът се затвори, за да се ограничи разпространението на коронавирус, развлекателната индустрия, хотелиерството и ресторантьорството бяха най-сериозно засегнатите сектори.

Според данни на американското Bureau of Labor Statistics около 8,2 милиона души, които са работили в сектора, са били съкратени или в принудителен отпуск между февруари и април 2020 г.

Сега повечето ограничения на пандемията биват премахвани, американците се връщат към потреблението и редица компании се опитват да за запълнят близо 1,6 милиона работни места, което е увеличение от 68% на свободните позиции на годишна база.

Около 1,4 милиона души бяха уволнени или пратени в принудителен отпуск от февруари до април 2020 г. През миналия миналия месец обаче фирмите отварят 851 000 свободни позиции - рекордно високо число за индустрията и 112% увеличение от февруари миналата година.

Америка наема работна ръка, както никога досега

Америка наема работна ръка, както никога досега

Свободните работни позиции през април са 9,3 милиона, което е далеч над прогнозираните 8,3 милиона

Производственият сектор "отчаяно се нуждае от работници. Компаниите са готови да наемат дори хора без никакъв опит", смята Каролин Лий от Националната асоциация на производителите, цитирана от MarketWatch.

Отчасти трескавото търсене на служители се дължи на факта, че 1,7 милиона работници над 55 години неочаквано се пенсионират по време на пандемията според неотдавнашен доклад, публикуван от Schwartz Center for Economic Policy Analysis.

Проблемите със здравето вероятно са изиграли голяма роля за решението на по-възрастните американци да се пенсионират по време на пандемията, се казва в доклада.

Тенденцията е била особено обезпокоителна в промишления сектор, където средната възраст на работниците е била 44,4 години през 2020 г.,

"Определено имаме застаряваща работна сила", казва Лий. Най-големият проблем пред индустрията е привличането на по-млади работници.

Мъжете заемат около 71% от всички работни места в производството, а жените само 29%, според данни от май 2021 г. Според експерти това също е обезсърчаващо за намирането на работна сила. Има значителен "PR проблем" в производството, защото жените са убедени, че всяка работа изисква тежък труд, смята Лий.

Друг проблем пред наемането на работници се оказва увеличените обезщетения за безработица.

Най-малко 25 републикански гуверньори заявяват, че допълнителните 300 долара на седмица за обезщетения за безработица са прекалено щедри и са в основата на това работодателите да не могат да запълнят свободните работни места.

Американските фабрики се изправят пред проблем за $1 трилион

Американските фабрики се изправят пред проблем за $1 трилион

2,1 милиона работни места в производството ще останат свободни до 2030 г.

Според Лий някои безработни умишлено не започват работа, чакайки обезщетения за безработица да приключат.

"Все пак в индустрията няма "категорични доказателства" или данни, които да докажат, че наистина има подобни случаи" казва Лий пред MarketWatch.

На този фон през април в САЩ има 9,3 милиона свободни работни места според данните на Министерството на труда. Това е еквивалентно на броя на безработните, според последни данни.