Протести като насрочения за 13 февруари бойкот на големите хранителни вериги са важни заради ангажирането на потребителите в диалога около ценообразуването, но в тази си форма акциите не биха довели до нещо особено. Това коментира пред Bloomberg TV Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
"Най-малкото имаме нормално действащ висококонкурентен пазар. Сблъсъкът е по желание. Ако всички ние вземем решението да пазаруваме по-информирано и да не участваме в лоши търговски практики, ще видим и сериозно подобрение на ценовия сблъсък. В никакъв случай обаче няма как, когато имаме обективни процеси, да им въздействаме по този начин - далеч сме от условията на командна икономика", подчерта експертът.
По думите му генерално потребителите трябва да правят "собствената си сметка" - да следят цените на едро и дребно и да избират магазина, в който считат, че пазаруването ще е при най-справедливи условия.
На този фон, по думите на Владимир Иванов се наблюдава "плавен, но устойчив възходящ тренд" в почти цялата гама от хранителни продукти. Той е особено силно изразен при олиото и брашното, което е поскъпнало с 20% на годишна база.
Единствено пилешкото и свинското месо, портокалите и кромития лук има спад или задържане на нивата спрямо 2024-а, а захарта е поевтиняла с 19 на сто.
Особено нестабилни са цените на какаото и кафето, при което скоковете са в пъти. Причините в случая са климатични. "Може би и тревогите в геополитически план водят до повишаване при някои продукти като ориза - той продължава възходяща линия вече трета година и сега е 7% над нивата от миналата година", отбеляза Иванов.
По думите му обаче за момента няма шокове на пазара, очаква се поевтиняване на хранителните продукти след март, когато се активизира българското производство, а при по-добри атмосферни условия за реколтите по света даже влиянието на търговската война може да се окаже ограничено. Причината: "Пазарът на храни е много мощно конкурентен и много важен за целия свят".