Цените на петрола в понеделник се покачват след петъчния срив заради сигнали, че страните от пакта ОПЕК+ може да съгласуват допълнително съкращаване на добива на заседанието си във Виена на 5 и 6 декември.

Министърът на петрола на Ирак Тамир Габдан съобщи в неделя, че страните производителки на суровината разглеждат възможността да намалят добива си допълнително с 400 хиляди барела на денонощие, освен съгласуваното към момента съкращаване с 1,2 млн. барела на денонощие. По неговите думи това щяло да осигури стабилност на петролния пазар.

Стойността на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се покачват с 0,75, до $61,24 за барел. В петък цената на тези контракти се понижи с $2,78 (4,39%), до $60,49 за барел.

Януарските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,91 - до $56,08 за барел. В хода на предходната сесия те поевтиняха с $2,94 (5,06%), до $55,17 за барел.

Като цяло през месец ноември Brent поскъпна с 3,7%, а WTI - с 1,8%.

Рязкото падане на цените в петък последва след съобщението на Bloomberg за растящото недоволство на Саудитска Арабия заради неспазването от страните участнички в споразумението ОПЕК+ на квотите на ограничаване на добива.

По данни на агенцията, на предстоящата среща във Виена Саудитска Арабия ще даде да се разбере , че повече няма да компенсира с намаляване на собственото си производство по-големия от съгласувания добив на някои други държави.