Цените на петрола нарастват умерено в хода на търговията във вторник сутринта, опитвайки да се съвземат от резкия спад в предишната сесия.

Към 9:12 часа българско време февруарските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $0,76 на борсата ICE Futures в Лондон, до $83,44 за барел. В понеделник цената на тези контракти падна с $2,89 (3,4%) до $82,68 за барел.

В същия момент цената на януарските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигна с $0,49, до $77,42 за барел. По време на предишната сесия котировките на WTI се понижиха с $3,05 (3,8%) до $76,93 за барел.

Натискът върху петролния пазар във вчерашната борсова търговия бе предизвикан от по-добри от очакваното статистически данни от Съединените щати, които засилиха страховете, че Федералният резерв ще трябва да повишава лихвените проценти за по-дълъг период от очакваното, пише Trading Economics .

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите в САЩ неочаквано се повиши до 56,5 пункта през ноември от 54,4 пункта месец по-рано, показват данни на US Supply Management Institute. Средната прогноза на анализатори, анкетирани от Trading Economics, предполагаше спад на показателя миналия месец до 53,3 пункта. Стойността на индекса над 50 пункта говори за повишаване на бизнес активността в сектора на услугите, а по-ниска - за нейното отслабване.

Положителният фактор за пазара беше облекчаването на ковид ограниченията в Китай, което засили надеждите за увеличаване на търсенето.

Търговците също продължават да оценяват решението на ЕС и редица други страни за тавана на цените на руския петрол. На 3 декември Съветът на ЕС определи таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел. Ограничението влезе в сила на 5 декември заедно с ембаргото върху доставките на руски петрол за европейските страни. Подобна забрана въвеждат и страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ) и Австралия.

JPMorgan обаче очаква само леко намаление на руското производство след влизането в сила на механизма за ограничаване на цените. Те понижиха прогнозата си за средна цена на Brent за 2023 г. до $90 за барел от $98 за барел, очаквана по-рано.