Цените на референтните марки суров петрол уверено се покачват при търговия в петък след решението на ОПЕК + да увеличи производството с по-бавни и постепенни темпове.

В същото време петролните котировки изглежда ще покажат ръст за пета поредна седмица, отбелязва Trading Economics.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,25 ч. българско време) се търгуват по 49,57 долара за барел, което е с 0,86 долара (1,77%) над цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с 0,46 долара (1%) - до 48,71 долара за барел.

Цената на януарските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време възлиза на 46,33 долара за барел, което е с 0,69 долара (1,53%) над нивото от предишната търговия. Вчера тези фючърсите се повишиха с 0,36 долара (0,8%) до 45,64 долара за барел.

Страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК + смятат, че пазарът на петрол е стабилен, но все още крехък, затова решиха да увеличат производството на петрол не с 2 милиона барела дневно , а само с 0,5 млн. барела от януари 2021 година.

Позициите на лидерите на алианса, Русия и Саудитска Арабия, се разминаваха доста широко, но компромисният вариант би им позволил да продължат сътрудничеството си в балансирането на петролния пазар. Русия ще бъде готова да увеличи добива си на суровината със 125 хил. барела на денонощие от януари.

През април тази година страните от ОПЕК + решиха безпрецедентно договаряне за намаляване на производството, след като търсенето на петрол спадна с една четвърт поради пандемията COVID-19. Решението беше взето наведнъж за две години, но с опция запостепенно увеличаване на производството.

Според експерти от Commonwealth Bank of Australia, новото споразумение означава, че световните петролни запаси могат да започнат да намаляват през първото тримесечие на 2021 година. Междувременно те отбелязват, че увеличаването на доставките от Либия и потенциалното нарастване на производството в Иран, ако отношенията със САЩ се подобрят, могат да окажат натиск върху цените на петрола.