Цените на петрола продължават да нарастват във вторник поради сигнали за подобрени перспективи за търсенето.

Ден по-рано Насир Ал Наими, ръководител на дейностите по проучване и добив на петролна компания Saudi Aramco, заяви, че предпазливо очаква търсенето на петрол да се върне в редица индустрии до края на 2021 г. Той добави, че най-лошото от гледна точка на ситуацията с коронавируса вероятно е приключило.

Петролният пазар се подкрепя и от отслабващия щатски долар, което прави инвестициите в суровини по-привлекателни, съобщава Bloomberg. Доларовият индекс ICE загуби 0,1% при търговия във вторник.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта към 9,10 ч. българско време поскъпнаха с 0,61 долара до 56,96 долара за барел. В понеделник цената на тези контракти се вдигна с $1,31 (2,4%) до $ 56,35 за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския еталон WTI в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се качват с 0,6 долара, до 54,15 долара за барел. По време на предишната сесия те поскъпнаха с $1,35 (2,6%) до $ 53,55 за барел.

"Виждаме почти обратен завой в настроенията на търговците по отношение на търсенето на петрол, което несъмнено се дължи до голяма степен на постоянния спад в заразените от COVID-19, както и на смъртните случаи от коронавируса в САЩ", - казва основателят на консултантската компания Vanda Insights в Сингапур Vandana Hari.

Саудитска Арабия и редица страни от пакта ОПЕК + ще намалят производството на петрол с 1,425 милиона барела на ден от февруари, което е около 1,5% от световното търсене на суровината.

Междувременно, според източници на Bloomberg, споразумениетоза ограничаване на добива ОПЕК + бе изпълнено 99% завършена през януари. Тези данни обаче са предварителни и ще бъдат разгледани от Техническия комитет на ОПЕК + (JTC) във вторник.