Петролът сорт Brent поскъпва във вторник, а цената на WTI, чиято основна търговия не се проведе предния ден поради неработния ден в САЩ, също се покачва.

Днес сутринта към 9,20 ч. българско време мартенските фючърси за Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,43 долара- до 55,18 долара за барел. В понеделник цената на тези контракти спадна с 0,35 долара (0,6%) до 54,75 долара за барел.

Февруарските фючърси за американския еталон WTI в същото време са по-скъпи на борсата NYMEX с 0,32 долара от нивото при затваряне на търговията в петък и се търгуват по 52,41 долара за барел. На 18 януари в САЩ търговията не се проведе поради честването на Деня на Мартин Лутър Кинг.

Продължаващият висок брой на заразените с COVID-19 в световен мащаб влошава перспективите за търсене на петрол. Това заедно с укрепването на долара, наблюдавано през последните няколко дни, оказва натиск върху петролния пазар, казват експертите на Axi. В същото време според тях цените на петрола могат да се стабилизират близо до сегашните нива благодарение на напредъка във ваксинацията срещу коронавируса.

Фокусът на пазара във вторник е докладът на Международната енергийна агенция (IEA).

"Прогнозите за търсенето са от първостепенен интерес предвид новите вълни на ограничаване, които наблюдавахме през последния месец , каза анализаторът на ING Bank NV Уорън Патерсън, цитиран от Bloomberg.