Цените на петрола се покачват в четвъртък сутринта, коригирайки се след спада в хода на предишната сесия.

Нарастващите страхове от възможна рецесия в САЩ в резултат от бързото затягане на паричната политика на Федералния резерв доведе до срив на фондовия пазар в сряда, който засегна и петролния пазар, въпреки данните за намаляването на запасите в САЩ.

"Данните за състоянието на резервите са в полза на покачване на цените на петрола, но като се има предвид страхът от рецесия, тези данни са ирелевантни", каза Мат Смит, анализатор за американските пазари в Kpler, цитиран от Market Watch.

Цената на юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време в четвъртък е $110,41 за барел, което е $1,30 по-високо от нивото при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поевтиняха с $2,82 (2,5%) до $109,11 за барел.

Юнските фючърси за американския еталона WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по $110,22 за барел, което е $0,63 по-високо от крайната стойност на предходната сесия. В сряда цената на тези договори падна с 2,81 долара (2,5%) до 109,59 долара за барел.

Търговските запаси от петрол в САЩ спаднаха с 3,39 милиона барела миналата седмица до 420,82 милиона барела, 14% под средното за пет години, съобщи Министерството на енергетиката в сряда. Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакваха увеличение на запасите с 2 милиона барела.

Запасите на терминала в Кушинг, Оклахома, където се съхранява петролът, търгуван на Nymex, са намалели с 2,4 милиона барела до 25,8 милиона барела, съобщи Министерството на енергетиката. Добивът на петрол в САЩ се е увеличил със 100 хиляди барела в сравнение с предходната седмица - до 11,9 милиона барела на ден.

Стоковите запаси от бензин са намалели с 4,78 милиона барела, на дестилатите - нарастват с 1,24 милиона барела. Анализаторите очакваха тяхното намаление съответно с 1,4 милиона барела и 600 хиляди барела.

Покачването на цените на петрола в четвъртък е техническа корекция, казва управляващият партньор SPI Asset Management. Пазарът е силно нестабилен и в същото време инвеститорите имат достатъчно причини да играят на понижение, отбелязва експертът. Сред факторите, които могат да допринесат за спада на петролния пазар, той отбелязва по-специално сигналите за възможно облекчаване на санкциите на САЩ срещу Венецуела.

Асошиейтед прес съобщи вчера, позовавайки се на източници във Вашингтон, че петролният и газов гигант Chevron Corp. получи възможността да започне преговори с венецуелската компания PDVSA за подновяване на лиценза, въпреки че все още няма ресурси за добив или износ на петрол от тази страна.