Цените на петрола продължават да растат във вторник сутринта след като подскочи с повече от 2% предния ден. Причината е решението на страните от пакта ОПЕК + да запазят приетия по-рано план за увеличаване на добива, въпреки нарастването на търсенето на фона на рязкото покачване в цената на природния газ.

В съответствие с този план страните от ОПЕК + ще увеличат добива на петрол през ноември с 400 хиляди барела на денонощие. Преди заседанието, по време на неофициални срещи, беше разгледан вариантът за по -енергично увеличаване на производството през следващия месец - с 800 хиляди барела на ден, като се запази предишният план за декември.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:20 часа московско време във вторник възлиза на 81,39 долара за барел, което е с 0,13 долара повече от края на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с 1,98 долара (2,5%) - до 81,26 долара за барел, максимум от 16 октомври 2018 г.

Ноемврийските фючърси за америакнския WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по $77,65 за барел, което е с 0,3 долара над крайната стойност на предишната сесия. Вчера цената се увеличи с 1,74 долара (2,3%) - до 77,62 долара за барел, което е най-високата й стойност от 11 ноември 2014 гоидна.

"След рязък спад на добива на петрол през второто тримесечие на 2020 г. страните от ОПЕК + бавно увеличават добива, като пазарното търсене вероятно ще се възстанови напълно до 2022 г.", каза Питър Макнали, анализаторът на Тhird Bridge.

След решението на ОПЕК + да увеличи добива само с 400 хил. барела на ден за следващия месец, запасите от петрол в света ще продължат да намаляват, казва експертът.

"Независимо от това страните от ОПЕК + ще продължат да провеждат месечни срещи, което ще им позволи бързо да коригират производството в съответствие с прогнозите за промени в търсенето и предлагането на пазара", цитира Питър Макнали MarketWatch. Това означава само след няколко седмици те могат да се срещнат и да решат има ли нужда от корекции на пазара".

Саудитска петролна компания Saudi Aramco оценява, че скокът в цените на газа вече е увеличил търсенето на петрол с около 500 000 барела на ден, тъй като потребителите се стремят да преминат от по-скъп газ към малко по-евтин петрол.

"Цените на петрола вероятно ще останат високи през последното тримесечие на 2021 г., тъй като преминаването на компаниите от газ към петрол подкрепя търсенето", каза главният анализатор по суровинния сектор във VI Investment Corp. Сангчил Юн.