Цените на зехтина се повиши сериозно през втората половина на 2023 г. в Европа. Зехтинът стана обект на сериозно поскъпване, особено в страните от Южна Европа, където обикновено се произвежда.

Цената на зехтина в Португалия е нагоре с 69,1% през януари 2024 г.на годишна база. Тов е много над средното ниво от 50% в ЕС, според Eurostat. Общата инфлация на храните пък е 4,8% през януари в целия блок. 

Цените в най-големият производител на зехтин в света Испания скочиха с 62,9% през януари в сравнение с предходната година. В България ръстът на цените на зехтина е над 20%

Цените на зехтина се увеличиха през втората половина на миналата година в ЕС от 37% през август до 51% през ноември, което беше своеобразен пик.

Всяка страна членка отчете значително увеличение на годишната инфлация за зехтина през януари тази година, като Португалия отчете най-висок скок заедно с Гърция и Испания.

Междувременно Румъния отбеляза най-ниското покачване на цените в рамките на ЕС (13%), Ирландия (16%) и Нидерландия (18%).

Най-големият производител на зехтин в света Испания регистрира спад в производството от 56%

Най-големият производител на зехтин в света регистрира спад в производството от 56%

Заради сушите: Производството на зехтин в Европа може да се срине с 40% през сезон 2022-2023 г.

Една от причините за тази инфлация е от последните две години и се дължи главно на сушата и екстремните горещини в страни като Испания, където производството спадна наполовина през 2023 г.

Има голямо търсене в средиземноморските страни, което вдига цените допълнително, а в Испания например 80% от зехтина се произвежда за износ.

Това обаче не е краят - според прогнозите световните цени на зехтина ще се покачат още повече, защото сушата оказа влияние на реколтата 2023/24 година, която официално започна на 1 октомври 2023 г.

Властите в Испания очакват производството да остане под 1 милион тона за безпрецедентна втора поредна реколта.

По прогнози на селскостопанския съюз в Испания Cooperativas Agro-alimentarias производството ще нарасне до 755 000, което все още е под средното, но е по-добрен от рекордно ниския добив от 664 033 тона от предходната реколта година.