Европейските производители на зехтин алармират, че горещините това лято да донесат втора подред лоша реколта. Голямата суша може да доведе до покачване на цените на зехтина, предупреждават от индустрията, цитирани от Daily Sabah.

Очаква се производството на зехтин в Европа да спадне с 40% през сезон 2022-2023 г. в сравнение с предходния сезон, според данни, публикувани през юли от Европейската комисия. "Много сме притеснени", коментира Андреа Каркаси, която е генерален директор на Италианската асоциация на производителите на зехтин Assitol.

Испания, от където идва близо половината от общото световно производство на зехтин и е най-големият производител в световен мащаб, регистрира спад от 56%. Производството на Гърция е намаляло с 47%, в Португалия с 39%, в Италия пък се регистрира спад от 27%.

Производството на зехтин в Тунис е намаляло с една четвърт, докато глобалният спад е около 26%. Само в Турция се отчита увеличение от 17%.

Турция забрани износа на зехтин: Очаква ли се скок в цената на маслионовото олио?

Турция забрани износа на зехтин: Очаква ли се скок в цената на маслионовото олио?

Пребутилирали се насипният турски зехтин от конкурентите Италия и Испания?

По думите на Караси проблемите от сушите идват на фона на повишаването на разходите за енергия и суровини, предизвикано от войната в Украйна.

Горещите вълни и сушата продължават да засягат Средиземноморието, който е регионът с най-сериозно производството на маслини в Европа.

Наскоро Гърция също преживя най-горещия си юлски уикенд от 50 години насам.

Има последствия. Запасите от зехтин в Европа в края на сезон 2022-2023 г. са намаляли с близо 60% до 280 000 тона в сравнение с предходния период, според данни на Европейската комисия.

Въпреки по-добрата реколта в Турция и привлекателността на пазара на ЕС, вносът в ЕС не се увеличава с много бързи темпове в сравнение с последната пазарна година, се казва в доклада на Европейската комисия.

Всички тези фактори бързо повишиха цените на зехтина. Цената на производител за маслиново масло екстра върджин се повиши със 75% до 5,92 евро за килограм през май, в сравнение със същия период на миналата година.

Цената на италианския зехтин екстра върджин се повиши с 46% до 6,33 евро за килограм и със 70% до 5,60 евро за килограм за Гърция.

Производителите се опасяват, че ще има по-малко потребление на зехтин през следващата година, като потребителите ще се насочат към други продукти, като слънчогледовото олио.

Износът на зехтин за САЩ също е намалял с 20% през последния сезон; този за Китай е намалял с 31%, за Канада с 18% и Обединеното кралство със 17%, според доклада на Европейската комисия.