Цената на златото се покачва с 1% в понеделник сутринта като част от корекция след спада от миналата седмица с над 2,5%. Изтеклият февруари е най-лошият месец за жълтите кюлчета от повече от четири години, показват данните от търговията.

Днес стойността на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 1,13%, или с 19,45 долара, до 1 748,25 долара за тройунция.

Майските фючърси на сребро в същото време се повишиха с 1,96% до 26,957 долара за унция.

През изминалата седмица златото е загубило 2,7% от цената си, а общо за февруари - 6,6%. Спадът беше най-силен от ноември 2016 г., когато понижението на котировките беше повече от 7%.

Отслабването на златото през миналия месец беше причинено от укрепването на долара и покачването на доходността на американските държавни облигации. По-скъпият долар прави златото по-малко достъпно за инвеститори и търговци с друга валута. Доларът и доходността на държавните облигации са в пряка зависимост, а техният влияе отрицателно върху цената на благородния метал.

"Пазарите на облигации продължават да сигнализират за края на лихвения цикъл ... Намаляването на цената на златото показва, че основните опасения са по-високите лихвени проценти, които намаляват привлекателността на жълтия метал като безопасен актив", цитира Bloomberg старши CMC Markets пазарния стратег Майкъл Маккарти.