Икономиката на Турция се спаси от изпадането в рецесия за втора поредна година, след като през третото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 6,7% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на местната статистика. Така през периода юли-септември, брутният вътрешен продукт на страната по текущи цени възлиза на 197,4 млрд. долара.

Ръстът на годишна основа е значително по-висок, отколкото очакваше панел от 17 икономисти, интервюирани от Anadolu Agency, посочват от Hurriyet. Те са очаквали покачването да е от 5% на годишна основа. На тримесечна основа покачването е от 15,6%.

Графика: Икономически растеж на Турция

Данните идват, след като през второто тримесечие икономиката на страната се сви с 9,9% на годишна база и с 10,8% на тримесечна база. Очакванията са общият растеж за годината да достигне 0,3%, ако през последното тримесечие не настъпи катаклизъм в икономиката. През 2021 г. се очаква ръстът ѝ да е от 5,8%, като БВП ще възлиза съответно на 702 млрд. долара през 2020 г. и на 735 млрд. долара догодина.

Ситуация без изход: Новата лихвена политика на Турция също срина лирата

Ситуация без изход: Новата лихвена политика на Турция също срина лирата

Независимо дали основният лихвен процент се качва или спада, валутата е надолу

Разбивката за двигателите на растежа показва, че добавената стойност във финансовите и застрахователните услуги през третото тримесечие се изстрелва с цели 41,1% на годишна основа, следвани от информационните и комуникационните услуги с 15%, индустрията с 8%, строителството с 6,4%, земеделието с 6%, други услуги - 6%, недвижими имоти с 2,8%, публична администрация, образование и здравеопазване с 0,8%. Само професионалните и административните услуги се свиват с 4,5%.

Разходният метод за изчисляване на БВП отчита ръст на правителствените разходи с 1,1% на годишна основа, на крайното потребление с 9,2% и на капиталовата формация - с 22,5%. Същевременно вносът се изстрелва с 15,8%, а износът се срива с 22,4%.