Турция отбеляза над 27 600 продажби на изцяло електрически автомобили през първите пет месеца на годината. Това представлява зашеметяващото увеличение от 257%, в сравнение със същия период на 2023 г., според последните данни от водещата автомобилна асоциация в страната, цитирани от Daily Sabah.

Пазарният дял на електрическите автомобили е нараснал до над 7% за периода, докато продажбите на хибриди продължават да се увеличават, показват данните, посочени от Anadolu Agency, базирани на Асоциацията на автомобилните дистрибутори и мобилност (ODMD).

Продажбите на електрически автомобили в Турция надхвърлиха границата от 65 000 през 2023 г., далеч пред много страни от ЕС, осигурявайки си номер шест в класацията за продажби в Европа.

Общите продажби на леки и лекотоварни автомобили в страната са нараснали с 6% през първите пет месеца на годината. Това доведе до общо 471 743 продажби на нови превозни средства до края на май, според Асоциацията.

Продажбите на автомобили през този период отбелязаха ръст от 10,25%, докато продажбите на лекотоварни автомобили се сринаха със 7,9% до 96 646 единици.

Европа се притеснява от бюджетните електромобили, но страните на континента се състезават за китайски фабрики

Европа се притеснява от бюджетните електромобили, но страните на континента се състезават за китайски фабрики

Китайските производители BYD, Chery Automobile и държавната SAIC Motor искат да се установят в Европа, за да спестят от доставка и потенциални тарифи

В автомобилния сегмент автомобилите, задвижвани с бензин водят с 247 828 продадени коли, следвани от хибридните автомобили с 54 065 броя. Продажбите на дизелови автомобили възлизат на 39 351, се казва още в данните.

В същото време продажбите на изцяло електрически автомобили възлизат на 27 604 коли. Когато в сметката се включат превозни средства с разширен пробег, на практика изцяло електрически превозни средства, с цялата задвижваща сила, осигурена от електрически мотор, но с малък ICE, който генерира допълнителна електрическа мощност, продажбите на електрически автомобили възлизат на 31 070 броя през първите пет месеца.

Хибридите

Към края на май продажбите на дизелови автомобили са намалели с 33,1% на годишна база, а на LPG - с 37%, според данните.

Продажбите на бензинови автомобили отбелязаха увеличение от 7,4%, докато продажбите на хибридни автомобили се повишиха с 50,3%. Продажбите на изцяло електрически автомобили рязко се повишиха с 257,3% на годишна база.

Местната марка Togg продаде близо 20 000 бройки миналата година, докато турският пазар на електромобили остана оживен през първите месеци на годината въпреки по-високите разходи по заеми.

Електрическите превозни средства придобиха популярност заради целите, свързани с климата, въпреки че опасенията, свързани с наличието на литий, достъпността и скоростта на изграждане на инфраструктура за зареждане в световен мащаб остават основен пречка за сектора.