Популярният инвеститор Уорън Бъфет обикновено не споделя много често своите прозрения по различни икономически и финансови въпроси. В едно интервю с инвеститора обаче, той предложи дръзка стратегия за справяне с постоянния проблем с дефицита на Америка.

"Мога да сложа край на дефицита за пет минути. Просто приемате закон, който казва, че когато има дефицит от повече от 3% от БВП, всички действащи членове на Конгреса нямат право на преизбиране", това заяви Бъфет през американската телевизия CNBC.

Коментар е направен през през 2011 г., но обикаля X (т.е. Twitter), като по-актуален от всякога на фона на изпълнен с инфлация и дългове икономически климат, който ще бъде основна тема на разговор още дълго време.

Защо бюджетният дефицит на САЩ продължава да расте

Защо бюджетният дефицит на САЩ продължава да расте

Приходите в бюджета намаляват

В основата на плана на Бъфет е отчетността. Настоящите членове на Конгреса ще бъдат стимулирани да поддържат дефицит под 3% от БВП или рискуват да загубят шанса си за преизбиране. Това правило би увеличило отговорността на законодателите за фискалните политики - след като тяхното политическо бъдеще ще зависи от способността им да управляват дълга на нацията.

Силата на стимулите

Стратегията на Бъфет се опира до голяма степен на стимулите. Чрез обвързването на перспективата за преизбиране с икономическото здраве на страната законодателите ще дават приоритет на фискалната отговорност, със стратегии, които да работят за дългосрочната устойчивост пред краткосрочната политическа печалба, пише Yahoo Finance.

Въпреки че предложението на Бъфет е интригуващо, то повдига въпроси относно неговата практичност и потенциални последици. Според критици може това може да доведе и по-голям фокус върху намаляването на дефицита за сметка на други ключови области като социални програми, инфраструктура и образование.