Дефицитът на мед ще се усети сериозно на световните пазари през 2023 г. Някои анализатори прогнозират, че дефицитът о може да става става още по-осезаем през останалата част от това десетилетие, пише CNBC.

В момента светът е изправен пред недостиг на мед. Металът е много важен за икономическо здраве на света, заради използването му в различни сектори. Има приложения в електрическото оборудване и производство на промишлени машини.

Свиването на предлагането може да бъде индикатор, че инфлацията в световен мащаб ще се влоши и в последствие ще принуди централните банки да запазят позицията си на вдигане на лихвите.

"Има прогнози за големи дефицити на мед до 2030 г.", коментира Робин Грифин, вицепрезидент на Wood Mackenzie. По думите му това се дължи до голяма степен на продължаващите вълнения в Перу и по-високото търсене на мед в индустрията за енергиен преход.

Перу е разтърсена от протести, откакто бившият президент Педро Кастило беше свален през декември в процеса по импийчмънт. Южноамериканската страна отговаря за 10% от световните доставки на мед.

Компанията Glencore, че преустановява операциите в своята медна мина, разположена в Перу, след като протестиращи плячкосаха и подпалиха помещения там.

Най-големите производители на мед в света

Най-големите производители на мед в света

Предполага се, че търсенето на мед ще нарасне с близо 600% до 2030 г.

Най-големият производител на мед в света Чили, който отговаря за а 27% от световното предлагане, регистрира спад от 7% на годишна база през ноември. "Прогнозираме, че Чили вероятно ще произвежда по-малко мед от 2023 до 2025 г.", пише Goldman Sachs.

Според други анализатори няма чак толкова голяма драма.

Потреблението на мед

Отварянето на икономиката на Китай след ковид рестрикциите и ръстът в производството на автомобили засилиха търсенето на червения метал, което допълнително донесе напрежение върху ресурсите от мед.

"Отварянето на Китай оказва голямо влияние върху цената на медта, защото подобрява перспективите за търсенето на метала и ще тласне цените на медта нагоре, заради недостига на доставки", смята Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets.