На фона на наблюдаващите се нарушения във веригите на доставки в световен мащаб, търговци на дребно започнаха панически да купуват големи количества стоки преди традиционните зимни празници - което допълнително изостря транспортната криза, пише CNBC.

В тази връзка, представители на големи логистични фирми предупреждават, че с наближаването на зимните празници, в света се очаква дефицит на редица стоки и съответно покачване на цените им. Причината е високото потребителско търсене, което е възможно за някои стоки значително да надхвърли предлагането.

"Тъй като проблемите с транспортирането вече са добре известни, поръчките на суровини, компоненти и готови продукти вече се правят по-рано от обичайното. Това от своя страна увеличава времето за изчакване и по този начин се създава порочен кръг", коментира представител на компанията от сферата на управлението на капитали RBC Wealth Management, цитиран от CNBC.

И Испания отчита все по-голям дефицит на шофьори на камиони

И Испания отчита все по-голям дефицит на шофьори на камиони

Страната е изправена пред сериозна криза

Джонатан Савоар, главен изпълнителен директор на логистичната компания Quincus отбелязва от друга страна, че увеличаването на обема на поръчките от търговците на дребно води до "ефекта на камшика", т.е. изкривяване на търсенето, при което предварителните поръчки може да надвишат бъдещите реални продажби.

В крайна сметка този ефект може да доведе до неверни прогнози за търсенето и съответно до неизпълнени (в пълен обем) поръчки в редица случаи.