Монетите от 1 и 2 пени на Острова са напът да останат в миналото, след като през 2018 г. Кралският монетен двор не е секъл такива монети, пише The Guardian. По данни на монетния двор и Министерството на финансите, за първи път от 1972 година не са били пуснат в обръщение нови монети от 1 пени и за първи път от 1984 година - монети от 2 пени.

В хода на годината не са произвеждани и монети от 2 паунда, тъй като тези в обращение са достатъчни. Налични са били 494 милиона монети.

През 2018 година пък финансовото министерство направи преглед на паричните и дигитални плащания, от който стана ясно, че няма икономически смисъл да се произвеждат монети, които се използват и без това много рядко. По данни на ведомството около 60% от медните монети се използват обикновено само за една транзакция, преди хората да ги захвърлят.

Ден публикуването на доклада, правителството съобщи, че няма планове за нови монети от 1 и 2 пени. Решението бе посрещнато с тревога основно от благотворителните организации. През месец май тази година правителството на Острова подчерта, че промени в самата парична система няма да има - всички монети и банкноти, които се използват в момента, остават в обращение.

И посочи, че основната причина да няма нови монети, е, че наличните са достатъчно.

Великобритания спаси своето пени

Великобритания спаси своето пени

Властта искаше да премахне най-малката деноминация

През последните години употребата на физически пари е намаляла рязко, пишат от изданието. Причината за това е високото използване на безконтактните плащания, откъдето идва и намаленото търсене на монети.

Сред главните притеснения обаче е това, че много хора продължават все още да разчитат на пари в брой за ежедневните си нужди и разходи. Според различни калкулации, около 2,2 милиона души средно във Великобритания разчитат изцяло на пари в брой ежедневно. Възрастните и уязвимите хора в селските райони вероятно ще бъдат най-силно засегнати от намаляването на тиража на монетите.

Великобритания пуска монета за Brexit

Великобритания пуска монета за Brexit

С лика на кралицата, датата на излизане и фразата "приятелство с всички нации"