Данните, публикувани от американското министерство на труда, показват, че пазарът на труда продължава да се представя по-добре, отколкото анализаторите очакваха, като през ноември са били създадени 266 хил. нови работни места, а данните за октомври са ревизирани със 156 хил. работни места нагоре.

Очакванията на икономистите бяха пазарът на труда в САЩ да добави само около 180 хил. нови работни места през миналия месец към 128-те хил. работни места, които според предварителните данни бяха създадени през октомври.

Рекордна заетост и растящо недоволство. Какво се случва на пазара на труда в Европа?

Рекордна заетост и растящо недоволство. Какво се случва на пазара на труда в Европа?

Новите работни места променят Стария континент

В значителна степен подобрението се дължи на здравеопазването и техническите услуги. Все пак заетостта в производството също се покачва, след като работниците на General Motors прекратиха стачката си. Така безработицата спадна с 0,1 процентни пункта спрямо октомври - до 3,5% през миналия месец.

Обнадеждаващите новини от пазара на труда идват на фона на очакванията за постигане на търговско споразумение между САЩ и Китай, след като президентът Доналд Тръмп посочи, че преговорите се "движат напред" и че двете страни "водят много сериозни дискусии".

Заплатите на фермерите в САЩ по-високи с 8% за сметка на заетостта

Заплатите на фермерите в САЩ по-високи с 8% за сметка на заетостта

Но разликата по региони остава значителна

Въпреки това индексът на потребителското доверие, съставян от Университета на Мичиган, се очаква да се понижи през този месец. Анализаторите предвиждат той да спадне с 0,3 пункта - до 96,5 пункта.

Акциите реагираха веднага, след като данните за заетостта бяха оповестени късно в петък българско време. Dow Jones Industrial Average нарасна с 28,01 пункта или 0,1% до 27677,79 пункта, Nasdaq с 4,03 пункта или също 0,1%, а S&P - с 0,2%.