Заетите в селскостопанския сектор на САЩ през тази година са получавали с 8% по-високи заплати, отколкото през миналата. Това показват данните от последното проучване за заплащането на селскостопанския труд, проведено от Министерството на селското стопанство на страната.

Средното почасово заплащане се е повишило до 14,47 долара през октомври от 13,42 долара през същия месец на 2017 година. При предишното проучване през юли бе фиксиран аналогичен ръст на годишна база, пише електронното издание Agri-Pulse, цитирано от sinor.bg.

Стойността на труда обаче се различава силно по региони - от 11,83 долара на час в делтата на Мисисипи до 16,02 долара на час по северозападното тихоокеанско крайбрежие на страната и 16,26 долара на час на Хавайските острови.

Броят на заетите в селското стопанство на САЩ през миналия месец пък е намалял със 7% спрямо октомври 2017 г., достигайки 784 хил. души.

Същевременно фермерите, обявили фалит през финансовата 2018 г., която приключи на 30 септември, са едва 468 души - с 8% по-малко, отколкото за предходната финансова година, сочат данни на Американската федерация на фермите. Показателя обаче остава с 25% над регистрирания минимум от 2014 година.

Разликата по региони отново е значителна - докато фалитите по южното и западното крайбрежие на САЩ са по-малко спрямо предходните 12 месеца, в Средния запад, Големите равнини и Скалистите планини те бележат увеличение.