Цената на лития претърпя значителен спад през последните месеци, заради на забавяне на продажбите на електрически превозни средства и нарастващо предлагане на ключовата суровина, използвана в батериите, пише Oilprice.

От ноември досега средната цена на литиевия карбонат, използван за производството на за батерии в Китай се е понижила до 42 500 долара от 84 500 долара за метричен тон, или около 50% спад, според данни на Bloomberg.

Според мениджър в консултантска фирма Accenture Вивек Чидамбарам спадът в цените на лития може да се дължи на забавянето на продажбите на електрически превозни средства. По думите му ограниченото предлагане миналата година, което доведе до рязко покачване на цените, се е превърнало в излишък тази година, защото производството е отвсякога. Той очаква цените на лития да се понижат през следващите няколко години.

През втората половина на 2022 г. търсенето на електромобили се забави след прекратяването на субсидиите от Китай за стимулиране на продажбите на най-големия пазар на електромобили в света.

На вторият по големина пазар на електромобили в света САЩ, Tesla започна да намалява предлаганите превозни средства през декември.

Според анализаторът от Bank of America Securities Мати Джао миналогодишният дефицит на литий, който доведе до скок на цените, може да се превърне в излишък през 2023 г., с нарастването на доставките от мините. "Очакваме 38% ръст на доставките на литий тази година, затова 2023 г. вероятно ще се превърне в година на излишък за лития", заяви Джао.

В Китай се заражда напрежение около добива на литий. Това може да разтърси световните пазари на метала

В Китай се заражда напрежение около добива на литий. Това може да разтърси световните пазари на метала

Разследват се компании заподозрени в добив на литий без валидни разрешителни

И цените на кобалта, който също е важен компонент в производството на батериите, са се сринали с над 50%. Междувременно медта е отбелязала спад от 18%.

Има положителна страна, защото спадът в цените на лития може да направи електромобилите по-достъпни.