Нажежения глобален пазар на литий, може да стане жертва на нови сътресения, потенциално прекъсвайки доставките на важния метал, така необходим за производството на батерии на фона на енергийния преход.

Според съобщения на китайското издание Yicai правителствените органи са започнали кампания за репресии срещу ключовия център за производство на литий в страната в Ичун в провинция Дзянси.

Разследват се нарушения срещу околната среда. Обект на разследванията компании заподозрени в добив на литий без валидни разрешителни. Временно са били принудени да се спрат операциите по обработка на руда, според Yicai.

Китай слага ръка върху най-големите резерви на литий в света със споразумение за $1 милиард

Китай слага ръка върху най-големите резерви на литий в света със споразумение за $1 милиард

Той ще се използва най-вече за производство на батерии и за производство на електромобили

Защо е важно?

Това може да създаде проблеми за световния пазар на литий. Според изчисленията на китайската инвестиционна банка CITIC Securities едномесечно спиране на операциите на Yichun може да намали световните доставки на литий с 13%, пише Quartz.

Разследванията идват по-малко от две седмици, друг китайски финансов информационен бюлетин Caijing публикува материал описващ "литиев хаос". Според съобщенията местни жители копаят в местните райони, за да добиват незаконно богатия на литий лепидолит.

Огромният скок на цените на лития от 2021 г. насам, воден от бума на производство на електрически превозни средства в Китай, прави добива доходоносно начинание. Според Caijing местните жители могат да получат до 144 долара от продажбата на добити само за часове количества лепидолит. За сравнение местните средни месечни доходи са по-малко от 230 долара.

Властите обаче са си наумили да се справят с нелицензираната минна дейност, за да гарантират спазването на екологичните разпоредби и да предотвратят незаконни практики за добив на национален ресурс.

Светът се нуждае от литий повече от всякога. Две бедни страни от Латинска Америка чакат този момент

Светът се нуждае от литий повече от всякога. Две бедни страни от Латинска Америка чакат този момент

И преследват интересите си

Прекъсване на доставките и променливи цени

Не е ясно за колко време ще бъдат спрени производствените операции в Ичун, докато властите извършват своето разследване.

Междувременно китайските цени на лития паднаха до 12-месечно дъно през последните седмици. Цената падна под 400 000 юана ($58 260) за тон в петък (24 февруари), като паднаха с над 30%, откакто достигнаха рекорд през ноември.

Най-големият в света производител на батерии за електромобили с над 40% от глобалния пазарен дял, CATL може да се възползва и от повишаването на разходите за литий. Той също е инвестирал сериозно в мини за добив на литий в световен мащаб, осигурявайки стабилни доставки на суровина на относително стабилни цени. CATL има миноритарен дял в австралийския добив на литий Pilbara Minerals и права за разработка на литиевия резерв на Боливия, например, както и права върху различни литиеви проекти в Китай.

Според доклади на китайските медии и Reuters, CATL предлага на определени китайски автомобилни компании доста намалени цени за EV батериите, които продава, ако автомобилните производители могат да се ангажират да поръчват част от своите батерии от CATL за три години напред. Това би могло да помогне на CATL по същество да постави долна граница на цените на лития, като същевременно циментира своето господство, като си гарантира крупни големи клиенти.