Преди да спечели изборите в Гърция през миналата година новото правителство на "Нова демокрация" посочи като един от приоритетите си намаляването на данъчната тежест най-вече върху средната класа в страната. 

Сега пред кабинета на премиера Кирякос Мицотакис стои задачата да въведе пакет от мерки като част от средносрочната фискална програма, които трябва да намалят налозите и социалните плащания с 1,8 милиарда евро до 2021 година, пише местното издание Kathimerini.

По-голямата част от тази сума или над половината от нея - 1,16 милиарда евро, ще бъдат спестени с премахването на т.нар. такса "солидарност" върху данъка върху доходите, въведен през 2011 година, когато финансовата криза в Гърция беше в пика си.

Останалата част от сумата ще бъде приспадната от намаляване с 2% на осигурителните вноски към държавата. Заедно с допълнително намаление, което трябва да влезе в сила през юни, общо социалните плащания ще бъдат ограничени с 3 на сто.

Гърция може да намали с до 30% данъка за компаниите, които правят инвестиции

Гърция може да намали с до 30% данъка за компаниите, които правят инвестиции

Ако планът на Атина бъде одобрен от кредиторите

На практика с въвеждането на планираните мерки се очаква доходите на милиони гърци да бъдат повишени с до 4%. Те ще дадат ефект върху тези граждани, които не са били включени в групата на тези, за които бяха въведени данъчни облекчения в края на миналата година.

Промяната е важна, тъй като тя ще подкрепи средната класа в страната, която в продължение на години беше силно "притисната" заради повишените плащания към хазната в периода по време на кризата в южната ни съседка и в годините на възстановяване след нея.

В период, в който гръцката икономика е в подем, мерките ще дадат допълнителен тласък на растежа, тъй като те ще стимулират потреблението. Заедно с това "освобождаването" на тези средства ще позволи на средната класа в страната да пристъпи към увеличаване на спестяванията си.

Засега планираната реформа все още е наполовина осъществена. Причината е, че тя трябва да бъде одобрена от международните кредитори на Гърция. Правителството ще води преговори с тях през идните седмици.

Гръцката икономика набира обороти. Свършва ли кризата?

Гръцката икономика набира обороти. Свършва ли кризата?

Гърция започва оптимистично новата година: дефицитът по текущата сметка е преодолян, безработицата спада, инвеститорите се завръщат в страната