След като вчера на последното заседание на управителния съвет под ръководството на Марио Драги Европейската централна банка понижи основните лихвени проценти по депозитите с 10 базисни пункта до -0,50% и обяви, че чрез програмата за изкупуване на активи ще инжектира до 20 млрд. евро месечно в икономиката на еврозоната от началото на ноември, днес немският таблоид Bild го обяви за граф Драгила, който "изсмуква" спестяванията на Германия. Освен самото заглавие, вестникът публикува шарж с Драги с вампирски зъби и френска яка, като написа, че "ужасът за спестяващите в Германия продължава".

Това не е първият път, в който Bild таргетира Марио Драги. В разгара на кризата в еврозоната от вестника му изпратиха прусашки шлем от 1871 г. като намек за очакванията, че управляваната от него институция ще се придържа към немската дисциплина, като президентът на финансовата институция запази подаръка в офиса си. Вместо това обаче ЕЦБ избра пътя на политиките на количествени улеснения и понижаване на основните лихвени проценти. Bild не са единствената немска организация, която критикува последните решения на Европейската централна банка. Президентът на Немската асоциация на спестовните банки Хелмут Шлевайс, цитиран от RTE, e коментирал, че те "нанасят повече щети, отколкото ползи".

ЕЦБ легитимира финансовия нихилизъм и бюджетната разюзданост

ЕЦБ легитимира финансовия нихилизъм и бюджетната разюзданост

Решението на управителния съвет на ЕЦБ идва на фона на забавящата се икономика в еврозоната и на политическия риск, на който валутният съюз е изложен заради обтегнатите отношения между САЩ и Китай. Самият Драги посочи на пресконференцията след заседанието на ръководството на Европейската централна банка, че последните тримесечия на растеж в еврозоната се дължат почти изцяло на политиките на количествени улеснения и че е време да се задействат и фискални стимули за постигане на икономически растеж. Според някои икономисти Европейската централна банка също е изчерпала възможностите си за стимулиране на икономиката в съюза.

ЕЦБ понижи лихвите в още по-негативна територия

ЕЦБ понижи лихвите в още по-негативна територия

Финансовата институция ще инжектира 20 млрд. ликвидност в активи на месец в икономиките от еврозоната от ноември