Най-голямата криптовалута е изправена пред поредната заплаха. Този път тя е свързана с компанията BlackRock, съобщават експерти, цитирани от световните криптосайтове.

Въпреки активното участие на BlackRock в сектора на криптовалутите, по-специално в стремежа за създаване на спот ETF за Биткойн и създаването на тръст за Етериум, сега компанията обръща внимание на възможните неблагоприятни последици от колебанията в цените на стабилните монети (стейбълкойни) върху цялостното представяне на ETF.

Цената на Биткойн се върна до нивата отпреди последния крипто крах

Цената на Биткойн се върна до нивата отпреди последния крипто крах

Най-голямата криптовалута е в подем

Според последните данни BlackRock подчертава присъщата нестабилност на стабилните монети като Tether USD (USDT) и Circle USD (USDC). Тези дигитални активи са предназначени да поддържат стойност, еквивалентна на определен актив или валута, обикновено щатски долар.

Снимка 559268

Източник: iStock

От компанията подчертават, че исторически инциденти са показали значителни ценови движения при тези дигитални активи, което от своя страна може да повлияе на оценката на Биткойн.

Притесненията идват от събития, свързани с операторите на Tether. През 2021 година бяха предприети правни действия заради неверни твърдения за резервите, които не са напълно обезпечени с щатски долари. Вследствие на това Tether беше изправена пред санкции и ограничения.

През малт 2023 година USDC се отклони от своето фиксиране към $1, когато беше разкрито, че част от резервите й се държат в Silicon Valley Bank, която бе попаднала под управлението на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC). Този инцидент отново повдигна въпроси относно стабилността и надеждността на стейбълкойните.

Въпреки че тръстът не инвестира в стабилни монети, той все пак може да бъде изложен на рисковете, които стабилните монети представляват за пазара на Биткойн и други пазари на дигитални активи.

От компанията смятат, че въпреки че тръстът не инвестира пряко в стабилни монети, съществува потенциал за значителни рискове за инвеститорите в неговия спот Биткойн ETF.

Биткойн може да достигне $1 милион преди 2030 година

Биткойн може да достигне $1 милион преди 2030 година

Коментар на Георги Манолов - основател на BitcoinReady.me & BitcoinReady.bg