По време на валутната търговия в петък пазарният обменен курс на щатския долар практически не се променя спрямо еврото и йената. Британската лира стерлинг поскъпва по отношение на американската и общата европейска валути.

Днес сутринта на пазара за едно евро дават около $1,2060 в сравнение с $1,2065 в края на търговията в четвъртък.

Обменният курс на американската валута спрямо японската национална валута възлиза на 109,12 йени по същото време срещу 109,09 йени за долар предния ден.

Британска лира стерлинг в петък сутринта се покачва до 1,3919 долара за един паунд в сравнение с 1,3889 долара за паунд в края на предишната сесия и се търгува по 1,1532 евро срещу 1,1513 евро за паунд в четвъртък.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), загуби 0,07% в петък.

Участниците на пазара очакват публикуването на данни за състоянието на пазара на труда в САЩ през април по-късно днес. Според публикуваните вчера данни броят на американците, кандидатстващи за обезщетения за безработица за първи път миналата седмица, е намалял с 92 хиляди - до 498 хиляди души. Това е най-ниската стойност на показателя от началото на пандемията COVID-19.

Производителността на труда в САЩ през първото тримесечие на 2021 г. се е увеличила с 5,4%, според предварителните данни на Министерството на труда. Разходите за труд в САЩ през януари-март намаляват с 0,3%.

Bank of England: Великобритания ще постигне най-силния си икономически растеж след ВСВ

Bank of England: Великобритания ще постигне най-силния си икономически растеж след ВСВ

Според банката през 2021 г. прогнозата за растежа на БВП е 7,25%

Банката на Англия в края на майското си заседание запази основния лихвен процент на ниво от 0,1%. Регулаторът също така реши да остави обема на програмата за обратно изкупуване на активи на ниво от 895 милиарда лири, включително обратно изкупуване на държавни облигации в размер на 875 милиарда лири.

Анализаторите не очакваха промени в параметрите на паричната политика на Банката на Англия. В същото време Британската централна банка реши да намали степента на обратно изкупуване на активите, както някои експерти очакваха.