Въпреки всичките разговори за нов суперцикъл при суровините, някои от тях вече успяха да изтрият ръста си от началото на годината, а други може да го направят съвсем скоро, пише Bloomberg.

Соята изтри ръста от 2021 г., падайки с над 20% от 8-годишния връх, постигнат през май. Царевицата и пшеницата също поевтиняха. Bloomberg Grains Sport Subindex записа най-голямата еднодневна загуба от 2009 г. насам в четвъртък, макар в петък да възстанови част от загубите. Други суровини също губят сила — включително платината, никелът, захарта и дори дървеният материал.

Фактът, че някои от тях записват загуби, докато други — включително петролът и калаят — задържат високи нива, подчертава колко неравно те отговарят на възстановяването на икономиките. Макар че тези материали се покачиха благодарение на силна основа, други са изправени пред конкретни пречки, като намаляване на притеснението относно предлагането при соята, или несигурността в паричната политика в случая на среброто и златото.

Някои суровини понесоха удар тази седмица заради сигнала на Федералния резерв за по-ранно повишение на лихвите, покачващия се долар и опитите на Китай да успокои инфлацията. Азиатската държава съобщи, че ще започне да продава суровини от собствените си резерви, за да намали цените.

Дори някои суровини, за които е ясно, че се възползват от възстановяването на икономиките, записват спадове. Медта, например, записва най-лошата си седмица от повече от година.